Glisemik İndeksi Yüksek Besinlerin Zararları

Glisemik indeks, 50 gram karbonhidrat içeren bir besinin referans besine (beyaz ekmek veya glikoz) kıyasla kan şekerindeki artışa etkisidir. Yani bir besinin tüketildikten 2 saat sonraya kadar kan şekerini ne oranda yükselttiği glisemik indeksi ifade eder. Glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerini daha hızlı yükseltip hızlı düşürürler, glisemik indeksi düşük besinlerse kan şekerini daha yavaş yükseltirler.

Örneğin pirincin ve bulgurun karbonhidrat miktarları aynı olmasına rağmen kan şekerini yükseltme hızları yani glisemik indeksleri farklı olduğundan dolayı pirinç kan şekerini daha hızlı bir şekilde yükseltir.

Glisemik indeksi yüksek besin alımıyla obezite, diyabet ve bunlarla ilintili diğer kronik hastalıkların görülme sıklığı arasında paralellikler saptandığından, sağlıklı beslenmede yer alan karbonhidratlı yemeklerin glisemik indekslerinin düşük olması önerilir.
Glisemik indeksi yüksek besinler diyabetli bireylerde kan şekerini hızlı yükseltip daha sonra da hızlı bir şekilde düşüreceği için kan şekerinde dalgalanmalara yol açacaktır, bu yüzden kan şekeri kontrolünün sağlanabilmesi için özellikle diyabette glisemik indeksi yüksek besinlerin fazla tüketilmemesi gerekmektedir.
Glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerini kısa sürede yükselttiği ve düşürdüğü için daha kısa sürede açlık hissetmeye neden olur. Halbuki glisemik indeksi düşük besinler tokluk hissinin daha uzun sürmesini ve iştah kontrolünü etkilemektedir. Bu yüzden zayıflama diyetlerinde ya da vücut ağırlığının korunmasında yüksek glisemik indeksli besinler önerilmemektedir.
Glisemik indeksi düşük besinler;

  • Kan şekeri kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur
  • Kan şekerinin düzelmesine yardımcı olur
  • İnsülin duyarlılığını arttırır
  • Daha uzun süre tokluk sağlar
  • Obezite riskini azaltır
  • Kalp hastalıkları riskini azaltır
  • Tip 2 diyabet riskini azaltır

Yani kısaca glisemik indeksi yüksek besinlerin vücutta hem kan şekeri üzerine hem de bununla ilişkili hastalıklar üzerine zararlı etkileri bulunmaktadır. Bu yüzden sağlıklı beslenmek ve hastalıklardan korunmak için glisemik indeksi daha düşük besinler tercih edilmelidir.